Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

AOW’er gekort na huwelijk met Thaise

Geplaatst op: 19-11-2019, 19:19:34

De AIO-aanvulling (Aanvullende Inkomensvoorziening Ouderen) geniet op dit moment geregeld de aandacht. Door een slechte communicatie tussen de uitvoerende instanties (o.a. SVB) zijn er circa 45.000 personen die wel recht op een uitkering hebben doch deze niet ontvangen.

Een Nederlander trouwde een jaar na zijn pensioen met een Thaise vrouw. Zij bleef in Thailand wonen, maar de AOW-uitkering van de man werd toch verlaagd naar de norm van een gehuwde.

Eerder ontving de man een AOW-uitkering voor alleenstaanden, die omstreeks €300 per maand hoger uitvalt dan voor gehuwden.

De man stapte naar de rechter. Hij vond dat hij niet als gehuwd aangemerkt kon worden omdat hij duurzaam van zijn vrouw gescheiden leefde. Hij woonde in Nederland, zijn Thaise bruid woonde en werkte in Thailand en kon niet hier naartoe komen, verklaarde de man.

De Centrale Raad van Beroep stelde de man in het ongelijk. Duurzaam gescheiden mensen kunnen inderdaad beide aanspraak maken op een AOW-uitkering voor alleenstaanden, maar die regel ging niet op voor de man. Volgens vaste rechtspraak is van duurzaam gescheiden leven alleen sprake als beide personen afzonderlijk hun eigen leven leiden als waren zij niet gehuwd, aldus de Raad.

Daarvan was in dit geval geen sprake, oordeelde de Raad. De man had na het huwelijk in mei 2014 in Thailand maandelijks een financiële bijdrage aan zijn echtgenote overgemaakt. Verder belden ze elkaar enkele keren per dag en schreven zij elkaar vrijwel dagelijks.

Sinds eind vorig jaar woont het stel toch samen in Nederland. Hij ontvangt nu een AOW-uitkering en een zogeheten AIO-aanvulling, die is bedoeld om te voorkomen dat ouderen onder het sociale minimum zakken. Iemand komt alleen in aanmerking voor een AIO-uitkering als zijn of haar vermogen lager is dan €6120. Of het dubbele bij samenwoning.

Bron: bijdrage van 19 november 2019 van Pieter van Erven Dorens op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina